Hoe wordt een koeienhuid gelooid?


Het looiproces van koeienhuiden duurt ongeveer zes weken. Er zijn verschillende fases in dit proces. 

Fase 1: ONTVETTEN & INVETTEN
Onbewerkte koeienhuiden gaan rotten als ze vochtig blijven en droge huiden worden hard  Daarom wordt eerst het vet van de huid geschraapt. Om het koeienvel vervolgens mooi soepel te maken, wordt de huid daarna weer met vet ingesmeerd.

Fase 2: ZOUTEN
In de tweede fase worden de koeienhuiden gezout. Dit gebeurd in grote vaten. Met het zouten wordt voorkomen dat schadelijke bacteriën de huiden aantasten.

Fase 3: WEKEN & KALKEN
De koeienvellen gaan nu in grote draaiende vaten vol lauw water. Het zout en vuil worden op deze manier verwijderd en de huid wordt sterk en soepel.
Na het weken worden de koeienhuiden in een kalkvat gelegd om de eiwitten, die in de huid zitten, op te lossen.

Fase 4: ONTKALKEN & ONTVLEZEN
De kalk wordt in deze fase weer uit de koeienhuid verwijderd. Hiervoor wordt een sterk verdund zuur gebruikt. In de chemische reactie tussen het zuur en de kalk wordt calciumchloride gevormd. Calciumchloride kennen we als strooizout. Dit zout lost makkelijk op in water.
Na het weken, kalken en ontkalken volgt de fase van het ontvlezen. Nu wordt los bindweefsel, vet en vleesresten aan de onderkant van de huid verwijderd.

Fase 5: PIKKELEN
Om de looistoffen te kunnen laten binnendringen in de koeienhuiden, worden ze indien nodig gezuurd. Dit heet pikkelen.

Fase 6: LOOIEN
Nu begint het echte werk: het looien: de koeienhuid wordt leer. Ook hiervoor gebruikt men grote draaiende vaten (kuipen).
Onze koeienhuiden zijn gelooid met het niet-giftige chroom III gebruikt. Dit is hetzelfde mineraal dat in voeding en supplementen zit. 
Vervolgens worden de looiresten uit het water gefilterd. Het chroom III wordt in de looierij opgevangen, gezuiverd en hergebruikt. Het verdwijnt niet in het milieu.


Fase 7: WRINGEN, SCHAVEN & PERSEN
De koeienvellen worden uitgewrongen en geschaafd tot op de juiste dikte. Eventueel kan de huid nu ook geverfd worden. 
Wanneer de huid nog vochtig is, dan gaat hij door een persmachine. Hier wordt ale het water eruit geperst. Ook worden eventuele plooien en rimpels worden verwijderd.

Fase 8: DROGEN
Is de koeienhuid geperst, dan mag hij drogen. Dit gebeurt door middel van hangdrogen: alle huiden worden in buiten over een stang gehangen.
Na deze achtste fase bevat de huid nog ongeveer 10% water en voelt het een beetje stug aan. In een droge houten trommel wordt de koeienhuid nu rondgedraaid om hem soepel te maken.

Fase 9: SNIJDEN
Voor de koeienhuiden verkocht kunnen worden, worden ze nog in model gesneden. En hier herkent men vakmanschap. Goedkope koeienhuiden zijn machinaal gesneden. Er zit geen haartje meer aan de zijkant.
Ambachtelijk gesneden koeienhuiden zoals wij verkopen, kenmerken zich door op veel plaatsen nog enkele millimeters haar over rand van de huid.